Een zonneboiler is een apparaat dat zonlicht gebruikt om water op te warmen. Goed voor het milieu én je portemonnee:

  • Zonne-energie is kosteloos, aardgas of stookolie niet. Je beschikt dus over goedkoop warm water.
  • Doordat je geen gas gebruikt, is er geen CO2 -uitstoot.

Hoe werkt een zonneboiler?

1. De zonnecollector neemt het licht

In de thermische panelen, de zonnecollector, zit een vloeistof die door zonneschijn verwarmd kan worden tot wel 90 graden Celsius.

2. Warmteoverdracht naar waterreservoir

De warme vloeistof wordt met een pomp naar een opslagtank geleid, waar het via een warmtewisselaar de warmte aan het water in de tank afgeeft. Dit gebeurt alleen als de vloeistof warmer is dan het water in de tank. Dit voorkomt energieverspilling en gaat oververhitting tegen.

3. Onvoldoende zon: bijverwarming

Als er niet genoeg zonlicht is, bijvoorbeeld in de winter, dan wordt het water niet warm genoeg. Dan wordt een extra verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel, gebruikt om het water op minstens 60 graden Celsius te brengen. Deze temperatuur is noodzakelijk om de groei van de legionellabacterie te voorkomen.

Op deze manier wordt je woning het hele jaar door van sanitair warm water met een constante temperatuur voorzien.

Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak die zonlicht opvangen;
  • Een pomp en leidingen naar een voorraadvat;
  • Een voorraadvat (inhoud 80 tot 300 liter) met verwarmd water;
  • Een na-verwarmer, meestal de hr-ketel die je al hebt of een warmtepomp.

Hoe verwarm ik ook mijn huis?

De zonneboiler levert alleen warm water. Een zonneboilercombi of zonneboiler cv levert je niet alleen warm water, maar verwarmt ook je huis. Dit systeem werkt goed samen met een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

Kan een zonneboiler bij mij?

Een zonneboiler kan in principe in elk huishouden en is vooral een goede keuze voor het klimaat. Doe je het voor het geld, kijk dan goed naar de opbrengsten en de plaatsing van de zonneboiler.

Een aantal factoren bepalen of een zonneboiler geschikt is voor jouw situatie:

  • aantal personen in huishouden;
  • warmwaterverbruik;
  • boilerinhoud;
  • locatie van je woning;
  • dak oriëntatie;
  • hellingshoek;
  • oppervlakte zonnecollectoren.

De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw ligt. Houd rekening met ruimte onder het dak voor een boilervat voor opslag van warm water. 

Heb je nog een bestaande hr-ketel en wil je daar je zonneboiler op aansluiten? De meeste hr-ketels zijn geschikt als na-verwarmer voor een zonneboiler. Je ziet dat aan het keurmerk Gaskeur NZ.

Soms heb je dan nog wel een speciale aansluitset nodig. Op enkele uitzonderingen na hoef je geen vergunning aan te vragen om een zonneboiler op je dak te leggen.

Wat levert een zonneboiler mij op?

Een zonneboiler is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren en je bespaart op de jaarlijkse energiekosten. Zelfs met slechts een paar uur zonlicht per dag kan het genoeg warmte leveren voor je dagelijks behoeften. En daar komt het positieve effect op het milieu nog bij.

  • Met een zonneboiler kun je tot de helft besparen op je kosten voor warm water. Uiteraard moet je hierbij wel rekening houden met de extra elektriciteitskosten voor de pomp en de onderhoudskosten aftrekken.
  • In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt zelfs met een grote zonneboiler niet. Gelukkig zorgt je hr-ketel of warmtepomp  dan voor het benodigde warme water om te douchen. 
  • Een zonneboiler is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook milieuvriendelijk. Omdat je minder gas verbruikt, verlaag je ook de CO2-uitstoot. In een huishouden van vier personen bespaar je op die manier 330 kg CO2 per jaar, terwijl een gemiddeld huishouden door gas- en elektriciteitsgebruik 3.900 kg CO2 uitstoot.

Verbruik je relatief weinig warm water? Dan is een zonneboiler uit financieel oogpunt minder aantrekkelijk. Een huishouden van twee personen bespaart bijvoorbeeld per jaar zo’n € 50,-, terwijl de aanschaf circa € 2.500,- bedraagt. Dan zijn zonnepanelen veel lucratiever. Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen. De nieuwste systemen combineren zonnepanelen met een zonneboiler (PVT-panelen). Bekijk aan de hand van jouw verbruik of de extra investering interessant is.

Doe ik het zelf?

Het is verstandig om de installatie van een zonneboiler en alle benodigde apparatuur over te laten aan een erkende installateur. 

Bron header: Shutterstock