Financiële regelingen zonnepanelen

Financiële regeling zonnepanelen

Als particulier krijg je geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Maar niet getreurd! Andere regelingen maken de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker. Zo kun je bijvoorbeeld de btw op de aanschaf van jouw panelen terugvragen en is de salderingsregeling nog van toepassing.

0% BTW op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Collectieve inkoopactie

Vanuit VerduurSAMEN2030 loopt momenteel een collectieve inkoopactie voor isolatiemaatregelen, warmtepompen maar ook zonnepanelen. Je ontvangt daarmee 5% voordeel op je offerte. 

Meer informatie over collectieve inkoopactie

De gemeente Bergen (L) staat in de top 10 van de meeste zonnepanelen per woonhuis in de provincie Limburg. Pak jij mee door naar een top-5 positie? (bron: CBS).

Postcoderoosproject 

Heb je geen plek voor zonnepanelen op jouw dak? Je kunt ook samen met jouw omgeving een postcoderoosproject opstarten. Dit is een gebied van aangrenzende postcodes waarin een productie-installatie ligt voor zonne-energie, windenergie of waterkracht. Sinds 1 april 2021 is er een nieuwe subsidieregeling geopend voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit te stimuleren. Deze regeling heet de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Direct naar de SCE-regeling

Salderingsregeling

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Salderen is het verrekenen van de opgewekte zonnestroom met de elektriciteit die je verbruikt van het net. Dit is heel gunstig voor de bewoners met zonnepanelen. De regering was van plan om de salderingsregeling af te bouwen, maar dat gaat niet door. Sommige energiebedrijven zullen wel terugleverkosten rekenen.

Meer informatie over de salderingsregeling

Wellicht zijn de volgende regelingen ook interessant voor jou: