Inwoners die zelf hun isolatiemaatregelen uitvoeren, komen niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie. VerduurSAMEN2030 heeft daarom de Doe-het-zelf impuls opgezet. Met deze regeling kunnen woningeigenaren die zelf de isolatiemaatregelen in de woning uitvoeren een tegemoetkoming ontvangen voor de gemaakte kosten. 

 Hoe werkt deze actie?

De Doe-het-zelf subsidie is bedoeld voor klussers die zelf de isolatiemaatregelen in de woning uitvoeren. VerduurSAMEN2030 biedt voor verschillende maatregelen een bepaald subsidiebedrag aan per vierkante meter. Hieronder staat het subsidiebedrag per vierkante meter. Je kunt subsidie ontvangen voor een maximum van €5000,-. De doe-het-zelf impuls is een regeling voor het terugkrijgen van gemaakte kosten. Je kunt dus nooit méér subsidie ontvangen dan de kosten die je maakt. Kom je dus met het subsidiebedrag hoger uit dan de gemaakte kosten aan isolatiemateriaal, ontvang je het totale bedrag van de gemaakte kosten terug en heb je dus kosteloos je isolatiemateriaal in kunnen kopen. Isolerende afwerking zoals isolerende tape mogen ook in het totaalbedrag worden meegenomen.  Onder de tabel met de subsidiebedragen per vierkante meter wordt een rekenvoorbeeld gegeven. Verdere voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn gelijk met de voorwaarden van de ISDE-subsidie. 

Rekenvoorbeeld:
Je gaat 44 m2 aan schuin dak isoleren met  PIR isolatieplaten van 81 mm en met een Rd-waarde van 3,5.  Deze platen kosten €24,99 per m2. Dat betekent dat je €1099,56 kwijt bent aan isolatiematerialen en een extra €28,50 aan isolerende tape voor het bevestigen van de platen. Het totaalbedrag aan uitgaven is dan €1128,06. Volgens de Doe-het-zelf impuls zou je €1320,- ontvangen voor 44 m2 aan dakoppervlakte. Je krijgt dus de volledig gemaakte kosten van €1128,06 terug.

Belangrijk is dat je de isolatiemaatregelen zelf uitvoert! Informatie over hoe je dit doet bij alle verschillende isolatiemaatregelen vind je op deze pagina met alle instructiebladen. Ben jij niet zo'n handige klusser? Ook als je de isolatiemaatregel(en) uitvoert met behulp van een bekende, kun je deze subsidie aanvragen.

Het bedrag wat je terugkrijgt, ontvang je nadat je de maatregelen hebt uitgevoerd. Dit doe je door het invullen van het aanvraagformulier. Deze vind je op de onderstaande button te klikken. Wanneer het aanvraagformulier is ingevuld, wordt deze beoordeeld. Als de beoordeling goedgekeurd is, is de subsidie akkoord en krijg je zo snel mogelijk het subsidiebedrag terug.

Aanvraagformulier Doe-het-zelf Impuls(externe link)

Zorg er ook voor dat je tijdens het uitvoeren van de maatregelen foto's maakt. Deze heb je namelijk samen met de facturen en aankoopbewijzen nodig bij het aanvragen van de Doe-het-zelf subsidie. 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten de uitgevoerde isolatiemaatregelen voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 (m2 K/w). Welke materialen hiervoor geschikt zijn en de dikte van de materialen om aan deze isolatiewaarde te voldoen, vind je in de instructiebladen.
  • De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen. Je mag de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.
  • De isolatiemaatregel(-en) zijn uitgevoerd vanaf 12 mei 2023 tot 31 december 2026

Voor wie is deze actie? 

Deze actie is bedoeld voor alle handige woningeigenaren in de gemeente Bergen. Een voorwaarde van deze regeling is wel dat de isolatiemaatregelen zelf moeten worden uitgevoerd vanaf 12 mei 2023. Ook moeten de maatregelen uiterlijk 31 december 2026 zijn uitgevoerd. De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2026 of tot het beschikbaar gestelde bedrag is uitgeput. 

Voor vragen of hulp bij het aanmelden, bel naar (0485) 34 83 83. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9:00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9:00 tot 12.30 uur. Mail ons op verduursamen2030@bergen.nl. Ook staan onze collega's klaar op het energiehuis op maandag van 13:00 tot 17:00 of op vrijdag van 9:00 tot 12:00 om alle vragen te beantwoorden.