
Warmtescan interview Johan
Energiecoaches maken warmtelekken zichtbaar met warmtescan
Energiecoaches opgeleid tot warmtescanners
Ruim een jaar geleden startte een groep van enthousiaste inwoners als energiecoach in onze gemeente. Vanaf die tijd hebben deze coaches al tientallen huisbezoeken afgelegd. Daarbij doorlopen zij samen met de bewoners het huis op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. In onze gemeente hebben alle koop- huizen een warmtescan van de gevel gekregen. Omdat veel inwoners ook graag een warmtescan van het gehele huis wilden, hebben we onze energiecoaches opgeleid tot warmtescanner! Zo kunnen ze een warmtescan maken om inzicht te krijgen in de isolatiestatus van jouw woning. Wij spraken met energiecoach Johan Muusers om meer te weten te komen over hun werk.
Wat doet een energiecoach?
Johan legt uit: “Mensen kunnen zich aanmelden voor een gratis huisbezoek. Wij krijgen een lijst met adressen die we met elkaar verdelen. Vervolgens maken we een afspraak met de bewoners en lopen we het hele huis na. Hoe zit het met het verbruik? Zijn er nog grote stappen nodig? Waar kunnen ze besparen?” Een energiecoach is onafhankelijk en niet commercieel. “Wij geven tips,” vervolgt Johan. “Mensen kunnen uiteindelijk zelf beslissen wat ze met de tips doen. Het is heel vrijblijvend!”
Veelvoorkomende problemen
Bij een huisbezoek komen energiecoaches vaak dezelfde problemen tegen. Johan geeft een paar voorbeelden: “Je komt soms radiatoren tegen die zijn voorzien van een mooie omkasting. Begrijpelijk, want radiatoren zijn vaak niet mooi om te zien. Maar vanuit energiebesparing gezien geen goede keuze. Het duwt de warmte naar buiten
in plaats van naar binnen. Daarnaast zie ik vaak apparaten die de hele dag door veel energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan jacuzzi’s waarvan de pomp de hele dag draait. Ik maak mensen bewust van wat dat doet met het stroomverbruik. Uiteindelijk kunnen mensen zelf een keuze maken.”
Ook in het gedrag van mensen valt soms veel te verbeteren. Johan vertelt: “Regelmatig luchten is zeker belangrijk. Maar als je in de winter de hele dag een raam openzet, trekt de warmte heel snel naar buiten. Dat kost veel energie. In de winter is een half uur of drie kwartier voldoende om te luchten.” Wel moet je de hele dag ventileren en zorgen voor schone lucht.
Nieuw: de warmtescan
Een nieuwe aanvulling op het werk van de energiecoaches is de warmtescan. Johan legt uit: “In onze gemeente zijn alle huizen vanaf de voorkant gescand. Met de gratis warmtescan komen energiecoaches langs om een scan van je hele woning te maken. Met een vuistgrote camera, voorzien van camera en infrarood- sensor, zien we precies waar warmte weglekt. Zo weet je waar je makkelijk energie kunt besparen!”
Om een warmtescan te maken, zijn er wel wat voorwaarden. “Het beste is om de warmtescan ’s ochtends vroeg uit te voeren. De zon mag nog niet op de gevel hebben gestaan en het mag niet regenen. Er moet daarnaast een temperatuur- verschil tussen binnen en buiten van ongeveer 15 graden zijn. Daardoor kan de scan eigenlijk alleen in de koude wintermaanden worden uitgevoerd.”
Warmtescans van buiten én van binnen
Met een warmtebeeldcamera gaan de energiecoaches samen met de bewoner door het huis. Kamers die liever niet bekeken worden, worden overgeslagen. “Met de camera kijken we rond en meestal zien we dan vanzelf opvallende dingen. We bekijken dan direct of het een probleem is waar je iets aan moet en kunt doen.” De warmtescan in de praktijk Johan deelt een paar interessante bevindingen: “Zo waren we bij een vrouw die last had van tocht in de nek. Op de warmtebeeldcamera zagen we dat het probleem veroorzaakt werd door een raam op hoogte iets verderop. Waarschijnlijk zat het rubber niet goed. Zo maak je een probleem zichtbaar en kun je er wat aan doen.”
Zelfs bij nieuwe woningen kan een warmtescan interessante inzichten opleveren! “Ik was bij een huis uit 2015. Met de warmtebeeldcamera zag ik een warmtelek bij de voordeur. Bleek dat het daar gewoon naar binnenwaaide. Met de hand voelde je de koude lucht naar binnenkomen! Schijnbaar waren er warmtelekken in de hoeken.”
Ook inzicht in de warmtelekken bij jouw woning?
De warmtescan is dus ideaal om warmtelekken zichtbaar te maken. Johan: “Zo weet je beter waar je energie kunt besparen en waar problemen zitten. Ik ben blij met deze aanvulling op ons aanbod. Het is fijn om mensen zo te helpen met het besparen van energie. Dat kreeg ik laatst overigens bevestigd op een rommelmarkt. Daar sprak iemand mij aan waar ik ooit was geweest. Het is leuk te horen dat iemand dat ook waardeert.” De warmtescan is overigens helemaal gratis voor woningeigenaren in onze gemeente.