De vloer van je huis is een bron van warmteverlies. Bij vloerisolatie wordt er een isolerende laag tussen de vloer en de bodem aangelegd.

Met vloerisolatie wordt een scheiding gemaakt tussen de temperatuur in de woning en de temperatuur in de kruipruimte. Hierdoor blijft de warmte in de woning. Er dringt geen kou meer door de vloer, waardoor je minder snel last hebt van koude voeten. Het verhoogt dus je wooncomfort. En niet onbelangrijk, vloerisolatie is goed voor je portemonnee.

Heb ik al vloerisolatie?

Woningen die gebouwd zijn voor 1983 hebben meestal geen vloerisolatie, woningen na dat jaar wel. In beide gevallen kan het zijn dat de vorige bewoners de vloer (extra) hebben geïsoleerd.

Weet je niet of je vloerisolatie hebt? Dat kun je makkelijk controleren. Open het luik van je kruipruimte en kijk of er isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer is bevestigd. Kijk voor bodemisolatie of er isolatiemateriaal op de bodem ligt. Er kan ook isolatie op de vloer zijn aangebracht. Dit kun je alleen zien aan een extra dikke opbouw van datgene dat de vloer bedekt. Je kunt dit misschien zien aan de maat van de deuren; als deze niet voldoen aan de standaardmaten, dan kan dit een indicatie zijn van een dikkere vloer.

Hoe kan ik mijn vloer isoleren?

1. Onderzijde vloer isoleren vanuit de kruipruimte

Dit is de meest voorkomende, efficiënte en goedkoopste manier van vloerisolatie. Voorwaarde hiervoor is dat je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is. Tegen de onderkant van de vloer wordt dan isolatiemateriaal aangebracht. Zoals isolatieplaten van minerale wol of kunststof, met folie-isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.

2. Bovenzijde vloer isoleren

Heb je geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar? Dan kun je de bovenzijde van de vloer isoleren, bijvoorbeeld met voldoende drukvast isolatiemateriaal. Dit is wel ingrijpend, omdat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt (afhankelijk van de isolatiedikte). Je moet daarom deuren inkorten en het toilet en de keuken aanpassen.

3. Bodem van de kruipruimte isoleren

Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat, omdat tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer nog steeds koude lucht zit en de besparing is lager. Een voordeel is dat je mogelijk minder vocht in huis hebt.

4. Vervanging door geïsoleerde vloer

In sommige situaties is vervanging van de vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot, als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming of isoleren van de bestaande vloer niet mogelijk is. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer) of je stort een nieuwe vloer op de bodem van de kruipruimte op een laag isolatie.

 

Welke materialen kan ik het best gebruiken voor vloerisolatie?

Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer kan met onder andere:

  • thermokussens;
  • platen van kurk, hout, vlas, EPS, glas- of steenwol;
  • schuim: gespoten purschuim met HFO of water als blaasmiddel (geen HFK’s als blaasmiddel).

Voor bodemisolatie gebruik je ander materiaal dat ervoor zorgt dat vocht minder kans krijgt. Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want pvc bevat vaak schadelijke stoffen). Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) kan dat verhelpen. Welk materiaal je ook voor vloerisolatie gebruikt, let op de dikte en de Rc-waarde. Een Rc-waarde van minimaal 3,5 is aan te raden.

Waar moet ik op letten als ik een offerte voor vloerisolatie aanvraag?

De kosten voor het isoleren van een vloer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De afmetingen;
  • De methode;
  • Het isolatiemateriaal;
  • De aanwezigheid van een kruipruimte en de hoogte hiervan;
  • Het bedrijf dat het uitvoert.

Vraag meerdere offertes aan en laat controleren welke methode het beste bij jouw woning past. Twijfel je over iets in de offerte? Kom gerust langs bij het Energiehuis!

Doe ik het zelf?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Waar wacht je op?! Ga aan de slag met het isoleren van je vloer én vraag die doe-het-zelf-subsidie aan! Vanuit een toegankelijke kruipruimte is dit goed uit te voeren.

Een paar tips:

  • Maak eerst de leidingdoorvoeren en andere luchtlekken goed dicht met glas- of steenwol.
  • Isoleer de cv-leidingen, maar niet de warmwaterleidingen.