Van 28 oktober tot en met 5 november is het Nationale Klimaatweek. In deze week vraagt de overheid extra aandacht voor het klimaat. In het teken van deze week delen we graag de verhalen van een aantal mooie duurzame initiatieven uit onze gemeente Bergen. Initiatieven van inwoners, ondernemers en de gemeente. Onderstaand lees je de verhalen van inwoner Thomas Bender, klimaatbingo-winnares Jaïra van der Stichel, de gemeentewerf en voetbalvereniging Montagnards.

Het verhaal van doe-het-zelver Thomas Bender

Inwoner Thomas Bender is een echte doe-het-zelver als het aankomt op het verduurzamen van zijn woning. Hij begon in 2017 met verduurzamen en heeft inmiddels veel maatregelen genomen. Zo plaatste hij zonnepanelen en koos hij voor een warmtepomp. Ook isoleerde hij zijn volledige woning. Dit jaar isoleerde hij nog zijn volledige dak. 

 “Mensen zeggen vaak dat je in moet leveren op je kwaliteit van leven als je duurzamer wilt leven. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt niet het geval hoeft te zijn.” 

Thomas verduurzaamt zijn huis om twee redenen: (1) door het verduurzamen van zijn woning bespaart hij veel geld. Zo heeft hij zijn energierekening fors omlaag gebracht. Het geld dat Thomas bespaart, steekt hij vervolgens weer in het nemen van nieuwe duurzaamheidsmaatregelen, (2) ook vindt Thomas het belangrijk om een betere wereld achter te laten. 

Thomas is een echte ict’er. Hij vindt het leuk om zelf dingen uit te proberen en is niet bang voor een uitdaging. Zo heeft hij een systeem ontworpen waarbij hij het verwarmen van zijn zwembad heeft gekoppeld aan het verkoelen van zijn woning. Hierdoor bespaart hij veel energie.

“Als tip geef ik andere inwoners graag mee om de cv-ketel lager te zetten. Op deze manier kun je testen of je zo je woning in de winter ook warm kan houden. Is dit het geval? Dan is jouw woning klaar voor een warmtepomp. In mijn optiek is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen namelijk de makkelijkste en meest rendabele manier om te verduurzamen.” 

Let op dat je de cv-ketel juist instelt om legionellabesmetting te voorkomen.

Het verhaal van klimaatbingo-winnares Jaïra van der Stichel

Dat niet alleen de volwassenen iets te zeggen hebben over een duurzame toekomst voor Bergen bewijst Jaïra van der Stichel wel! In mei deed ze mee aan de klimaatbingo van VerduurSAMEN2030 en kwam uit de bus als een van de winnaars. Ze liet zien hoe ze afval scheidt, energie bespaart en hoe ze materialen recyclet. Zo knutselde ze bijvoorbeeld van een oude doos een kattenhuisje. 

Jaïra heeft één grote wens, namelijk dat mensen beter omgaan met de natuur en ook de zee minder vervuilen. De boodschap van Jaïra is dan ook dat we allemaal samen verantwoordelijk zijn voor een groene toekomst. Om inwoners van Bergen op weg te helpen met duurzamer leven deelt Jaïra graag een paar tips. 

Tip 1: Eet minder vlees
Tip 2: Zet apparaten uit die je niet gebruikt
Tip 3: Gebruik minder plastic verpakkingen
Tip 4: Gebruik ledlampen
Tip 5: Gooi geen rommel op de grond

De biomassakachel op de gemeentewerf

Bij de buitendienst op de gemeentewerf zijn ze ook bezig met verduurzamen. Het meest aansprekende is de in 2018 geplaatste biomassakachel die zorgt voor het verwarmen van de gemeentewerf en de brandweerkazerne. 

Wat is een biomassakachel?

Een biomassakachel is een kachel die als brand¬stof bijvoorbeeld hout of houtsnippers gebruikt. Het gebruik van biomassa als energiebron wordt gezien als hernieuwbare energie omdat het weer terug groeit. 
De buitendienst gebruikt houtsnippers uit de eigen gemeente als brandstof voor de kachel. Doordat de biomassa uit de eigen gemeente afkomstig is, zijn de vervoersafstanden kort waardoor de CO2-uitstoot wordt beperkt. 

Ben jij benieuwd hoe de biomassakachel op de gemeentewerf werkt? Kijk dan het filmpje hieronder waarin buitendienst medewerker Twan Linders wat meer vertelt over de biomassakachel.

Voetbalvereniging Montagnards

Voetbalvereniging Montagnards was in 2015 een van de eerste verenigingen in Limburg die bijna volledig van het gas af is gegaan. Dit deden zij door het plaatsen van 110 zonnepanelen op het dak van de kantine en door het plaatsen van warmtepompen. De zonnepanelen verzorgen de stroom voor het aandrijven van de warmtepompen. De warmtepompen verzorgen op hun beurt de verwarming van de kantine en het douche¬water. 

De vereniging maakte deze keuze zes jaar geleden om twee redenen: (1) de voetbalclub vindt het belangrijk om het goede voor-beeld te geven voor de maatschappij en haar leden en (2) de keuze zorgde ervoor dat het voortbestaan van de club gewaarborgd werd. Door het nemen van deze duurzaamheidsmaatregelen heeft de club bijna geen kosten meer rondom de energievoorziening. 

Onderstaand een filmpje waarin projectleider Duurzaam Montagnards Johan Haga meer vertelt over de maatregelen die de club heeft genomen.