De inhoud is geladen.

Logo VerduurSAMEN2030 Bergen (L)
Logo VerduurSAMEN2030 Bergen (L)

Jop en Jorien artikel

Van bouwval naar duurzame parel: Jop en Joriens droomboerderij

Jop en Jorien verbouwen en verduurzamen zelf een boerderij uit 1778 aan de Oude Kerkstraat in Bergen. Daarbij maken ze gebruik van de doe-het-zelf-subsidie van VerduurSAMEN2030.

Jop en Jorien gingen van Utrecht naar Sint-Oedenrode om eind 2013 uiteindelijk in het Limburgse land terecht te komen. Sint-Oedenrode  was duur, vooral met paarden als hobby. Funda werd afgestruind en het zoekgebied steeds groter. Zo kwam Bergen in beeld. Op een mooie zomerse middag ging het stel op pad. Ze waren direct verknocht aan de bosrijke omgeving. Het huis zelf deed, met name Jorien, verbleken. Een overwoekerd terrein met metershoog onkruid en bezaaid met puin. “Er lag zelfs een halve romp van een boot,” herinnert Jop zich. ”Binnen was er fikkie gestookt in de deel en door Jan en alleman geshopt voor bouwmaterialen.” Jorien bleef het liefst in de auto. Maar Jop, die steeds enthousiaster werd, overtuigde haar mee te komen. Zo gingen ze van Brabant naar Limburg en van nieuwbouw naar bouwval. Want het gemeentelijk monument was allesbehalve nieuwbouw en zeker niet direct bewoonbaar.

10 jaar verbouwen

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door drie vrolijk blaffende en rondrennende hondjes. Van het puin is niets meer te zien en het onkruid is door schapen getemd. Daarvoor in de plaats zijn een paardenverblijf met weides gekomen. Binnen wordt nog hard gewerkt, maar de contouren van een geweldig mooie woning zijn al zichtbaar. Veel ruimte, een hoge bakstenen muur met spanten en een mooi uitzicht op de weilanden. Daar moet je wel wat voor over hebben. Tien jaar verbouwen om precies te zijn!

Stapje voor stapje

Met tussenpauzes pakken Jop en Jorien steeds een stuk aan. Na de meterkast, het aanleggen van de weides en het opknappen van de stal - inclusief de plaatsing van 60 zonnepanelen - was het in 2014 de beurt aan het enorme dak. Het idee: Jop maakt het dak en wordt geholpen door een dakdekker. Het plan werd echter aangepast toen er maar liefst 27 pallets met pannen arriveerden. Het dakdekkersbedrijf doet de klus en Jop helpt mee! Vanwege de kosten wordt het dak dan nog niet geïsoleerd. Daar is Jop nu druk mee bezig. En dat wordt een flink pak van 22 cm dik glaswol met een RD-waarde van 5,75. Want ruimte is er genoeg. Jop: “Ook toen er nog niet verwarmd werd, merkte je meteen dat het comfort in de woning beter werd.” Voor het isoleren vroeg hij trouwens de doe-het-zelf-subsidie aan. “Wees bij de aanvraag compleet, dan is het zo rond!”

Warmtepomp in een pand van 1778!

Maar het blijft niet bij alleen isoleren. Jop: “Uiteindelijk willen we van het gas af”. Daarom installeerde hij zelf een warmtepomp. Wie denkt dat een oud pand niet verwarmd kan worden met een warmtepomp heeft het mis! “Ondanks dat de ruimte nog niet tochtdicht is, maakt hij het toch al lekker warm. Voor het verwarmen van de enorme ruimte draait de warmtepomp zijn hand niet om.” 

De tip van Jorien: shoppen loont

“Wat we lastig vonden is om goede informatie te vinden over bijvoorbeeld warmtepompen. Wat heb ik nodig? Wanneer weet je wat goed is? Je kunt je gegevens van je huis invullen op diverse sites. Maar dat werkte bij ons niet. Daarvoor is ons huis te groot, te oud en niet standaard.” Tijdens het uitzoeken kwamen ze erachter dat het zinvol is om meerdere offertes aan te vragen. Jorien: “Shoppen loont echt. Het kan zo een nulletje schelen. Dat is echt bizar!”

Ook Jop heeft een paar tips. “De grootste les die ik heb geleerd met verbouwen is: doe het in 1x goed. Bespaar niet op een centimeter isolatiemateriaal. Doe ook goed onderzoek naar de mogelijkheden en laat je niet ompraten door verkopers. En als het gaat om zonnepanelen: krijg inzicht in je energieverbruik en bedenk welke extra behoeften je hebt. Pas het aantal zonnepanelen hierop aan, bijvoorbeeld als je een elektrische auto wil.”

Wellicht ook interessant voor jou:

Ruud uit Well: "Collectieve inkoop geeft net dat zetje!"

We speken met Ruud Mooren uit Well. Zijn vrijstaande jaren 30-woning  met energielabel C gaat voorzien worden van spouwmuurisolatie. De collectieve inkoopactie van de gemeente Bergen gaf de doorslag. Ruud: “We hebben ons huis helemaal van boven tot onder opgeknapt. Ik had al een keer een offerte aangevraagd. Maar als je zoveel verbouwd aan een huis dan verdwijnen er wel eens dingen naar de achtergrond. Spouwmuurisolatie is blijven ‘liggen’. Maar deze offerte bleek ook goedkoper. Dat is de kracht van het collectief.”

Lees het verhaal van Ruud