Houd je warmte binnen in huis. Dat doe je door te kiezen voor HR++ of triple glas. Goed voor je energierekening! Maar ook fijn voor jou! Je voelt minder kou en tocht. Mocht je nog enkel glas hebben dan ben je ook meteen van de beslagen ramen en water op de vensterbank af. Het is een investering maar die verdient zich terug. Milieucentraal rekende het uit: de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt rond de 2,5 procent. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning.

Welke soorten glas zijn er?

Er zijn verschillende soorten glas:

Enkel glas1 glasplaatongeveer 5 mm dikteisoleert niet
Dubbel glas2 glasplatenongeveer 18 mm dikteisoleert matig
HR++-glas2 glasplaten met HR-coating en isolerend gas tussen de platenongeveer 24 mm dikteisoleert goed
Triple glas3 glasplaten met HR-coating en isolerend gas tussen de platenongeveer 37 mm dikteisoleert zeer goed
Vacuümglas2 glasplaten met HR-coating met vacuüm en bijna onzichtbare afstandhouders tussen de platenongeveer 24 mm dikisoleert zeer goed

Hoe weet ik welk glas ik in mijn ramen heb?

Je kunt op een eenvoudige wijze checken welke soort isolatieglas je in jouw ramen hebt:

  • Enkelglas herken je als het raam met kit is afgewerkt, geen aluminium strip heeft en maar één glasplaat.
  • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbelglas hebt.
  • HR-glas heeft een vrijwel onzichtbare metaalcoating aan de binnenzijde van één van de glasbladen. Met behulp van deze coating kun je bepalen of dit HR-glas is. Pak een aansteker of gebruik de ledlamp van je smartphone. Houd de vlam of lamp op ongeveer 5 cm van het glas. Je ziet nu in de weerspiegeling van de ruit vier vlammetjes. In het geval van HR-glas heeft de tweede of derde vlam een iets afwijkende kleur. Je kunt hiermee alleen zien óf je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas. 
  • Triple glas herken je aan drie glasplaten waartussen twee spouwen zitten.

Ik heb enkel glas

Voor het klimaat en jouw comfort is het goed om dit overal in huis te vervangen door minimaal HR++-glas, zelfs als je kozijnen nog goed zijn. Kies als het kan meteen voor triple-glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++-glas, maar je hebt dan nog meer comfort en energiebesparing. 

Ik heb 'gewoon' dubbel glas

In ruimtes die je regelmatig verwarmt is het verstandig deze te vervangen. In onverwarmde ruimtes is het meestal alleen financieel interessant als je toch de kozijnen gaat vervangen of ze binnen 10 jaar toch vervangen moeten worden. In geval van smalle kozijnen zou vacuümglas een optie kunnen zijn. Dit glas is echter wel veel duurder.

Ik heb een monument

Als je een monument hebt dan kun je een speciaal soort isolatieglas laten plaatsen, het zogenaamde monumentenglas. Nieuw glas dat eruit ziet als oud! Een alternatief voor dit monumentenglas is vacuümglas. Een dun soort glas, maar ondanks dat supergoed isolerend. Omdat dit glas zo gemaakt kan worden dat het er ook oud uit ziet is het geschikt voor monumenten. Vacuümglas is een stuk duurder, maar in tegenstelling tot monumentenglas, kun je hier wel ISDE-subsidie op krijgen.

Lukt triple glas niet, wijk dan uit naar HR++-glas. Lukt dat ook niet, denk dan aan voorzetramen, raamfolie, isolerende gordijnen of monumentenglas.

Kan isolatieglas ook bij mij?

Dat is afhankelijk van je huidige kozijnen. Zijn deze al dan niet geschikt voor dikkere (en dus zwaardere) glassoorten. Houten kozijnen kunnen meestal met wat freeswerk aangepast worden. Bij kunststof- of aluminium kozijnen kan dubbel glas meestal vervangen worden door HR+ of HR++-glas. Laat je hierin adviseren! Als het niet kan of als je kozijnen toch binnen 10 jaar aan vervanging toe zijn, koop dan meteen nieuwe isolerende kozijnen! In geval van enkel glas loont het altijd om je kozijnen direct te vervangen!

Doe ik het zelf?

HR++- of triple glas kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf.

Waar moet ik op letten als ik een offerte aanvraag?

Om de afweging te maken welke glassoort het beste bij jouw wensen en budget past, is het verstandig om een duidelijk kostenplaatje op te stellen. Check van tevoren of je kozijnen geschikt zijn voor het plaatsen van isolatieglas. Vraag het liefst bij twee of meer bedrijven een offerte aan en ga voor glas met het KIWA- of KOMO keurmerk.

Bij triple glas moet je nieuwe kozijnen, daarom is de subsidie voor triple glas hoger dan voor HR++-glas. Door die subsidie is er bijna geen prijsverschil met HR++-glas in bestaande kozijnen.