Het verhaal van Bianca

Het sterke duurzaamheidsgevoel van Bianca Jans

Eigenaresse van 'De Mariaschool' in Bergen

We spreken Bianca Jans over haar weg naar een duurzaam ‘schoolvoorbeeld’. Een hele tijd geleden won ze de ideeënwedstrijd voor de herbestemming van het schoolgebouw uit 1953. Inmiddels heeft ze de school getransformeerd tot lunchroom, winkel en zijn er twee Bed&Breakfast appartementen gerealiseerd. Ook het dorp heeft in het gebouw een ontmoetingsplek gevonden.

'Van het gas af'

“Je weet dat je ooit van het gas af moet. Waar kan hebben we daar bij de verbouwing rekening mee gehouden. De twee appartementen lopen volledig op de warmtepompen en in de keuken koken we op inductie. Op het dak kwamen er zonnepanelen.” Voor het horecagedeelte en het winkeltje zijn voorbereidingen getroffen om in de toekomst ook duurzamer te kunnen verwarmen . “We wilden de originele vloer bewaren. Het is een hele investering dus je moet keuzes maken en je doet wat haalbaar is. Het helpt wel als je weet waar je uiteindelijk naar toe wilt en welke stappen je daarvoor moet zetten. Dan kun je daar rekening mee houden en de juiste beslissingen nemen. Uiteindelijk wil ik helemaal ‘van het gas af’!”

Bianca: 'Ik vind het prettig om voor mijn eigen stukje te zorgen'

Gewoon om de hoek bij het Energiehuis

Het komen tot de juiste keuzes vergde wel de nodige voorbereidingen met af en toe een verrassende uitkomst. “We waren het internet aan het afstruinen naar informatie over warmtescans. Kwamen we er uiteindelijk achter dat we hier gewoon om de hoek, bij het Energiehuis, terecht konden!”
 

Nog meer duurzaam

Ook in het winkeltje en in het horecagedeelte maakt Bianca bewuste keuzes. We vinden steeds meer de duurzame merken en kleine vernieuwende bedrijven die de wereld een beetje mooier willen maken. Zo is er sinds kort zeep, handgemaakt en zonder plastic verpakking, van een jong bedrijfje uit Arnhem. Kaarten komen rechtstreeks van illustratoren, geprint op duurzaam papier’.
Een veel verkocht product zijn de bloembommetjes, een feest voor het oog en voor bijen en vlinders. “Hoe mooi bedacht!” Ook zijn er lokale producten zoals geitenkaas van Geitengeluk uit Siebengewald, brood van de lokale bakker en vlees van de slager om de hoek. In de vaasjes op tafel pronken bloemen, geplukt in de pluktuin op het schoolplein of uit eigen tuin. We hebben specialty coffee van een koffiebranderij uit Nijmegen. Én gezet met de stroom geleverd door mijn eigen zonnepanelen smaakt de koffie nét even lekkerder!”

Ruim 400.000 kopjes koffie kan Bianca zetten met de jaaropbrengst van haar zonnepanelen!