Dakisolatie
De meeste warmte in huis gaat verloren door je dak. Geen wonder dat je met dakisolatie honderden euro's kunt besparen. Warmte heeft de eigenschap om te stijgen. Bij dakisolatie houdt het isolatiemateriaal in het dak de warmte tegen. Zonder isolatiemateriaal verdwijnt de warmte door het dak naar de koude buitenlucht. Door dakisolatie kost het je minder gas om jouw huis te verwarmen, zelfs als de zolder of kamers direct onder het dak niet verwarmd zijn. Leg jij die dikke deken over je dak? Met een goed geïsoleerd dak zit jij er lekker warmpjes bij!
Is mijn dak geïsoleerd?
Meer dan 80% van de daken in Nederland zijn geïsoleerd, maar bij de meeste daken kan dit beter.
- Is jouw huis gebouwd vóór 1976? Dan heeft jouw huis bij de bouw geen dakisolatie gekregen. Wellicht is er bij een verbouwing wel dakisolatie geplaatst.
- Is jouw huis gebouwd in de periode 1976 tot en met 1991? Dan heeft jouw huis bij de bouw matige dakisolatie gekregen. Misschien is dit in de loop der jaren nog verbeterd.
- Is jouw huis na 1992 gebouwd? Dan is het dak in principe goed geïsoleerd. Kijk dan naar de mogelijkheden om je huis energieneutraal te maken.
Check of jouw dak voorzien is van isolatie en of deze nog voldoet. Belangrijk is het soort en de dikte van het isolatiemateriaal.
Hoe kan ik mijn dak isoleren?
Er zijn verschillende manieren om een niet-geïsoleerd schuin dak te isoleren. In sommige gevallen kun je dit beter aan een professioneel bedrijf overlaten.
1. Isoleren van binnenuit
Dit is de goedkoopste optie van dakisolatie. Vooral minerale wollen zoals rots- en steenwol worden vaak voor deze isolatiewijze gebruikt, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. De plaatsingswijze van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de dakconstructie. Vraag advies of het toepassen van een dampremmende folie nodig is.
2. Isoleren van buitenaf
Een dak dat geïsoleerd is via de buitenkant biedt een aantal voordelen:
- geen ruimteverlies;
- de binnenkant blijft onaangetast;
- de dakconstructie is hiermee goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden;
- deze wijze van isoleren levert de beste isolatiewaarde, omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal.
Het isoleren aan de buitenkant kan je het beste overlaten aan een dakdekker. Het is van belang dat de aansluiting van het dak goed gebeurt.
3. Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen
Deze optie kies je alleen als er echt geen andere mogelijkheid is. Bij deze optie wordt er isolatiemateriaal - zoals purschuim of vlokken van glas- of steenwol - onder de dakpannen gespoten. Dit is werk van buitenaf.
Waarom kies je liever niet voor deze optie:
- levert matige isolatie
- bij latere werkzaamheden aan het dak kan veel rommel vrijkomen
- je moet rekening houden met de Wet Natuurbescherming en hebt een ontheffing nodig (onder jouw dakpannen kunnen beschermde diersoorten nestelen, die je niet mag verstoren of doden).
4. Zoldervloer of plafond isoleren
Heb jij een heel lage zolder? Of gebruik je de zolder enkel en alleen als opslagruimte en verwarm je hem dus niet? Dan kun je ook de zoldervloer isoleren. Een andere voorwaarde is dat je de zolder met een luik of deur kunt afsluiten. Je hebt minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak aan de binnenkant én het is eenvoudiger zelf te doen.
Kan ik ook mijn plat dak isoleren?
Ook dit kan op verschillende manieren. Het is verstandig om een professioneel bedrijf in schakelen om vochtproblemen te voorkomen. Het beste moment om je platte dak te isoleren is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. Dat scheelt in de kosten. De isolatie kan dan onder de nieuwe dakbedekking worden aangebracht.
Welke materialen kan ik het beste gebruiken voor dakisolatie?
Als je gaat isoleren, is de isolatiewaarde erg belangrijk. Hoe goed materiaal isoleert, hangt af van de warmteweerstand. Deze wordt gemeten in Rd of Rc:
- Rd is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal.
- Rc is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld een schuin dak.
Hoe hoger de Rd- of Rc-waarde, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Kies voor goede isolatie. Dat is een Rd- of Rc-waarde van minimaal 4. Gebruik wel bij voorkeur isolatiemateriaal dat KOMO-gecertificeerd is voor dakisolatie.
Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een offerte voor dakisolatie?
Ben je van plan om jouw dak te laten isoleren? De kosten voor het isoleren van daken zijn afhankelijk van verschillende factoren. De prijs is onder andere afhankelijk van:
- het gekozen isolatiemateriaal;
- de isolatiewijze;
- de dikte van de isolatielaag;
- de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken.
Vraag meerdere offertes aan en laat controleren of je dak nog goed is of binnen een paar jaar vervangen moet worden. Check ook of je aanspraak kunt maken op een subsidie voor isolatie.
Doe ik het zelf?
Ben je een ervaren doe-het-zelver? Waar wacht je op?! Ga aan de slag met het isoleren van je dak én vraag die doe-het-zelf-subsidie aan!