Goed ventileren, is 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raam wijd openzetten, is niet genoeg. Het is wel goed om, naast ventileren, ook te luchten: een kwartiertje de ramen en deuren lekker tegen elkaar openzetten. Hierdoor krijg je schonere en drogere lucht binnen. Deze lucht warmt beter op waardoor de verwarming minder gas verbruikt om te verwarmen.

Hoogte thermostaat 

De verwarming helemaal uitlaten, een ramp voor uw huis. Het wordt kil en klam. Met een beetje pech heeft u binnen de kortste keren schimmels in huis. Die veroorzaken gezondheidsklachten, zoals luchtwegklachten, of verergeren astma. Het advies van de GGD is om de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten. Ook niet ’s nachts of als u weg bent. Dan wordt het te kil in huis en kunt u last krijgen van vocht en schimmels. Het opwarmen van vochtige, niet geventileerde lucht kost meer energie dan gezonde, geventileerde lucht. 

Gebruik van kachels 

Hout, olie en kolen zijn geen gezonde of duurzame vervangers van gas. Kachels die branden op hout, olie of kolen veroorzaken luchtvervuiling en zijn slecht voor uw gezondheid en die van uw buurtgenoten. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen last krijgen. Kachels zorgen bovendien voor een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. 

Meer informatie