Sommige maatregelen kosten wat meer tijd, geld of werk. Maar dat levert vaak ook meer op: een nog lagere energierekening en nog meer comfort in je woning. Laat je op deze pagina eens inspireren!

Een aantal tips voor het isoleren, verwarmen en verkoelen van je huis. 

Isolatie tips
  • Sta jij op het punt om je ramen te vervangen? Neem HR++ glas. Ben je van plan om ook je kozijnen te vervangen? Neem dan triple glas én zorg meteen voor kozijnen met (zelfregelende) roosters. Zo houd je de warmte binnen, wordt het stiller in huis én je houdt de lucht in je woning schoon. 
  • Door je huis beter te isoleren, bespaar je op je energierekening én heb je minder last van kou en tocht. Met een isolatie-zelfscan(externe link) kom je er snel achter wat voor jouw woning het meeste oplevert: vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie bijvoorbeeld.
  • Met het isoleren van je dak bespaar je als snel honderden euro's per jaar. Als je handig bent kun je dit zelf doen, anders kun je hier een deskundig bedrijf voor inhuren. 
  • Heb je een woning met kruipruimte en is deze toegankelijk? Dan kun je relatief eenvoudig zelf je vloer isoleren. Je brengt dan vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de vloer. Dat bespaart al snel zo’n 200 euro per jaar. Ook hier: als je handig bent kun je dit zelf doen, vraag anders geen gespecialiseerd bedrijf. 
  • Heeft jouw woning spouwmuren? Het isoleren van je spouwmuren is een snelle, makkelijke en relatief goedkope manier om je huis te isoleren. Schakel hiervoor een deskundig bedrijf in. Binnen een dag heb je een warmer huis! En ze werken vanaf de buitenkant, dus je hebt geen rommel in huis. 
Verwarmen en verkoelen van je huis
  • Zorg voor goede zonwering. Daarmee kun je je huis koel houden in de zomer. Ook een groen dak doet veel om de hitte buiten te houden.
  • Is jouw CV ketel ouder dan 12 jaar? Ga op tijd op zoek naar een duurzamer verwarmingssysteem die bij jouw situatie past. Denk hierbij aan een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Je bent dan goed voorbereid op het moment dat je ketel vervangen moet worden.
  • Gebruik de energie van de zon om je water te verwarmen met een zonneboiler. Je bespaart dan ongeveer de helft van je kosten voor warm water. En als de zon niet schijnt? Dan verwarmt de hr-ketel of een warmtepomp je water. 
  • Bespaar op je gasrekening met een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. En je CV-ketel springt bij wanneer dat nodig is. Als je huis al redelijk geïsoleerd is, is de hybride warmtepomp interessant voor jou. Je bespaart ongeveer 200 per jaar op je energierekening.