Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager geeft je inzicht in je gas- en energieverbruik. Er zijn verschillende typen energieverbruiksmanagers; een type dat alleen gas-, alleen stroom- of zowel gas- als stroomverbruik weergeeft.

Energieverbruiksmanagers zie je in verschillende vormen:

 • een apparaat dat je aansluit op je elektriciteitsmeter;
 • een applicatie op jouw smartphone of tablet;
 • een website.

Door een energieverbruiksmanager te gebruiken, kom je niet voor verrassingen te staan als je jouw jaarafrekening ontvangt. Je kunt op elk moment van de dag jouw gas- en stroomverbruik terugzien. En ook het verbruik van bijvoorbeeld een bepaalde maand.

Hoe bespaar ik energie met een energieverbruiksmanager?

Met een energieverbruiksmanager zie je hoe en wanneer jouw huishouden veel energie verbruikt; per jaar, per maand, per week, per dag, per uur en soms zelfs ook op het moment zelf.

Dit verbruik wordt ook omgezet in kosten. Bespaar energie door doelen te stellen en je verbruik aan te passen.

TIP: je ziet direct het energieverbruik dalen als je de verwarming lager zet en de verlichting uitdoet in de kamers waar niemand is.

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Bekijk dan met de energieverbruiksmanager wat het beste tijdstip is om de elektrische apparatuur zoals de wasmachine en vaatwasser aan te zetten. Dat bespaart je veel energiekosten.

Wat is het verband tussen een energieverbruiksmanager en een slimme meter?

Steeds meer huishoudens hebben een slimme meter. Sterker nog, voor huishoudens met zonnepanelen is de slimme meter vanaf 2023 verplicht. Een slimme meter geeft alleen de actuele meterstanden weer. Omdat de meterstanden van slimme meters op afstand zijn uit te lezen, maakt de energieverbruiksmanager vaak gebruik van de gegevens uit de slimme meters. Dit mag echter niet zonder toestemming van de bewoner.

Welke energieverbruiksmanagers zijn momenteel verkrijgbaar?

Klik op onderstaande link voor een actueel overzicht van beschikbare energieverbruiksmanagers. Met een energieverbruiksmanager zet je met weinig moeite nieuwe stapjes in spaarzaam omgaan met stroom en gas.

Meer informatie over energieverbruikmanagers

Tips van onze energieadviseurs

 • Kies een gratis energieverbruiksmanager of gratis instapversie als je voor een korte periode, bijvoorbeeld één jaar, wilt uittesten of het inderdaad zo nuttig is als ‘men’ beweert. Wil je realtime je gegevens kunnen raadplegen? Ga dan voor een instapversie. Deze is meestal zonder veel moeite op te waarderen.
 • Sommige energieleveranciers bieden een (gratis) energieverbruiksmanager bij hun leveringscontract aan als je overstapt. Let dan op dat de gegevens niet verloren gaan als je in de toekomst naar een andere energieleverancier overstapt.
 • Voor het meten van het verbruik van een specifiek apparaat kun je beter een energiemeter gebruiken.
 • Kies een energieverbruiksmanager die je verbruik op uurbasis toont; dan kun je goed zien wat het effect is van maatregelen of aanpassingen van gedrag en maak je er het snelst optimaal gebruik van.
 • Overweeg een energieverbruiksmanager waarin je een streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven.
 • Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Breng dan eerst het elektriciteitsgebruik gedurende de dag in kaart.
 • Heb je zonnepanelen? Plaats ze zodanig dat ze maximaal renderen. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je de opbrengst van de panelen zoveel mogelijk voor eigen gebruik inzet.
 • Bewaak je privacy: informeer bij de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager of ze jouw gegevens ook voor andere doeleinden gebruiken.

Ik wil geen energieverbruiksmanager aanschaffen, maar ben wel benieuwd naar mijn verbruik

Sommige energiebedrijven bieden de mogelijkheid om, na inloggen, op internet het verloop van jouw energieverbruik te volgen. Veel energieleveranciers sturen maandelijks een overzicht van de verbruiken. 

Ook kun je een energiemeter aanschaffen. Zo’n energiemeter steek je in het stopcontact en vervolgens de stekker van het apparaat in de energiemeter. De energiemeter meet vervolgens hoeveel stroom het apparaat verbruikt als het aan of op stand-by staat.

Besparen

Met een energieverbruiksmanager kun je een energiebesparing van wel 10% realiseren! 

Bron header: Milieu Centraal