Als particulier kun je geen subsidie ontvangen op de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn echter wel andere financiële regelingen waarmee de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld de btw op de aanschaf van jouw panelen terugvragen, gebruikmaken van de stimuleringsregeling van Provincie Limburg en nog gebruikmaken van de salderingsregeling.

Zonnepanelen

Btw terugvragen

Wanneer jij zonnepanelen op jouw dak hebt geplaatst kun je de btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Een voorwaarde voor het terugvragen van btw is dat jouw naam op de factuur van de zonnepanelen én de factuur van het energiebedrijf moet staan. Een andere voorwaarde is dat je de aanvraag binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht moet doen. Op de website van de Belastingdienst én de website van Milieu Centraal staat het stappenplan beschreven dat je moet doorlopen voor de btw-teruggaaf.

 

Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis

Met de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg kunnen woningeigenaren, particuliere verhuurders en huurders een lening aanvragen voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen. De lening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €35.000 voor woningeigenaren. Voor huurders ligt dit bedrag op maximaal €25.000.

Postcoderoosproject

Heb je geen plek voor zonnepanelen op jouw dak? Dan kun je mogelijk ook gebruikmaken van de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis voor deelname aan een postcoderoosproject. Dit is een gebied van aangrenzende postcodes waarin een productie-installatie ligt voor hernieuwbare energie. Als jij binnen het postcoderoosgebied woont en lid bent van een coöperatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) die gezamenlijk eigenaar zijn van een dergelijke installatie, dan heb je - volgens de regeling Verlaagd Tarief - recht op korting op de energiebelasting.

 

Salderingsregeling

Wanneer u een deel van uw eigen opgewekte zonnestroom niet gebruikt wordt deze teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hier krijgt u net zoveel geld voor terug als dat u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Het wordt als het ware tegen elkaar weggestreept: dit wordt salderen genoemd.

Verandert de salderingsregeling?

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling worden afgebouwd. Momenteel mag u 100% van uw zonnestroom salderen. Vanaf 2023 mag u elk jaar een kleiner percentage salderen, en vanaf 2031 kunt u helemaal niet meer salderen. Maar het blijft nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen op uw dak te leggen. Ook omdat u btw kunt terugvragen op zonnepanelen.

Een deel van de stroom die uw zonnepanelen opwekken gebruikt u zelf. Bijvoorbeeld voor de koelkast en andere apparaten die overdag aanstaan. Als u straks minder stroom kunt salderen is het gunstig om méér stroom zelf te gebruiken. Dat zit zo: elke kilowattuur (kWh) die u zelf gebruikt hoeft u niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. En voor elke kWh die u niet gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, krijgt u straks een veel lager tarief (Milieu Centraal rekent met 6 cent). Meer informatie over de salderingsregeling kunt u vinden op de website van Milieu Centraal.

 

Meer informatie?

Heeft u nog meer vragen of heeft u advies nodig? Neem dan contact op met het Energiehuis!


Meer leningen en subsidies