Als particulier kun je geen subsidie ontvangen op de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn echter wel andere financiële regelingen waarmee de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld de btw op de aanschaf van jouw panelen terugvragen, gebruikmaken van de stimuleringsregeling van Provincie Limburg en nog gebruikmaken van de salderingsregeling.

Zonnepanelen

Btw op zonnepanelen naar 0%

De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. Eerst konden particulieren de 21% btw die op zonnepanelen zat, terugvragen bij de belastingdienst. Vanaf begin dit jaar is deze btw omlaag gegaan van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. 

 

Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis

Met de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg(externe link) kunnen woningeigenaren, particuliere verhuurders en huurders een lening aanvragen voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen. De lening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €35.000 voor woningeigenaren. Voor huurders ligt dit bedrag op maximaal €25.000. Deze lening is ook aan te vragen voor een postcoderoosproject.

 

Postcoderoosproject

Heb je geen plek voor zonnepanelen op jouw dak? Je kunt ook samen met jouw omgeving een postcoderoosproject opstarten. Dit is een gebied van aangrenzende postcodes waarin een productie-installatie ligt voor zonne-energie, windenergie of waterkracht. Sinds 1 april 2021 is er een nieuwe subsidieregeling geopend voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit te stimuleren, namelijk de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)(externe link)

 

Salderingsregeling

Wanneer je een deel van jouw eigen opgewekte zonnestroom niet gebruikt wordt deze teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je net zoveel geld voor terug als dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Het wordt als het ware tegen elkaar weggestreept: dit wordt salderen genoemd.

Verandert de salderingsregeling?

Vanaf 2025 zal de salderingsregeling worden afgebouwd. Momenteel mag je 100% van jouw zonnestroom salderen. Vanaf 2025 mag 64 procent van de geleverde stroom salderen. dit blijft zo in 2026. daarna kun je elk jaar een kleiner percentage salderen, en vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Maar het blijft nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Ook omdat je btw kunt terugvragen op zonnepanelen.

Een deel van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken gebruik je zelf. Bijvoorbeeld voor de koelkast en andere apparaten die overdag aanstaan. Als je straks minder stroom kunt salderen is het gunstig om méér stroom zelf te gebruiken. Dat zit zo: elke kilowattuur (kWh) die je zelf gebruikt hoef je niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. En voor elke kWh die je niet gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, krijg je straks een veel lager tarief (Milieu Centraal rekent met 6 cent). Meer informatie over de salderingsregeling kun je vinden op de website van Milieu Centraal(externe link).

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen of heb je advies nodig? Neem dan contact op met het Energiehuis!


Meer leningen en subsidies