Met het programma VerduurSAMEN2030 wil Gemeente Bergen in 2030 energieonafhankelijk zijn. Dit bereiken we door samen met inwoners en ondernemers stappen te zetten naar een duurzamer Bergen. Hoe gaan we deze ambitie om in 2030 energieonafhankelijk te zijn bereiken?

  • 20% door energie te besparen door bijvoorbeeld het isoleren van woningen en bedrijfspanden.
  • 30% door kleinschalige opwekking zoals zonnepanelen op daken.
  • 50% wordt behaald door de realisatie van het Energielandgoed Wells Meer.

Op alle drie de vlakken kun je als inwoner bijdragen en investeren. 

Stap 1: energie besparen

Investeren in het besparen van energie is altijd een goede keus. Wat je niet gebruikt, hoeft ook niet worden opgewekt. Door jouw muren, dak, vloer en ramen beter te isoleren, heb je minder energie nodig. Daarmee verlaag je jouw energierekening, woon je prettiger en bereid je je stap voor stap voor op aardgasvrij wonen. 

Stap 2: zelf duurzame energie opwekken

Een goede tweede stap is de energie die jij verbruikt, zelf duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een warmtepomp. Door zelf energie op te wekken, bespaar je op jouw energierekening. Ben je niet in de gelegenheid om zelf zonnepanelen op je dak te leggen? Dan kan je via een Postcoderoosregeling alsnog investeren in en profiteren van duurzame energie. Via een energiecoöperatie investeer je dan bijvoorbeeld in zonnepanelen die op een dak van een bedrijf in de buurt worden gelegd. 

Investering terugverdienen

Zowel het isoleren van jouw huis als zelf stroom opwekken, kost in eerste instantie geld. Maar doordat je zo jouw energierekening verlaagt, heb je er meteen maandelijks profijt van en verdien je de investering stapsgewijs terug. Vaak heb je binnen een aantal jaar al de investering terugverdiend waarna je echt kan profiteren. Daarnaast verhogen sommige duurzame maatregelen zelfs de waarde van jouw huis én je draagt op deze manier natuurlijk bij aan een duurzamere samenleving.

Advies nodig?

In het Energiehuis geven we je gratis advies over hoe je jouw huis het beste kunt verduurzamen en welke subsidiemogelijkheden je kunt inzetten. Onze energieadviseurs geven een onafhankelijk en vrijblijvend advies. Dit betekent dat je een objectief advies krijgt dat is toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Uiteraard ben je vrij om zelf te beslissen wat je met het advies doet. Er zijn verschillende inloopmomenten, daarnaast ben je welkom op afspraak. Meer informatie over het Energiehuis vind je hier.

Stap 3: investering in lokale energieprojecten

Naast het investeren in een duurzamer huis, kun je ook investeren in lokale energieprojecten zoals Energielandgoed Wells Meer. Gemeente Bergen wil op termijn inwoners de kans geven om te participeren in het Energielandgoed. Hierdoor wordt het Energielandgoed echt van, voor en door inwoners. Jij kunt als inwoner bijvoorbeeld participeren via certificaten. Hierdoor profiteer je van de winst uit het Energielandgoed. Gemeente Bergen onderzoekt nog hoe ze precies invulling willen geven aan de participatie. Vaak is deze vorm van investeren wel een langere termijn investering. Dit betekent dat het langer duurt voordat je jouw investering terug hebt verdient en echt profijt gaat hebben van jouw investering. Daar staat vaak wel een hoger rendement tegenover.