In februari en/of maart worden er warmtescans uitgevoerd bij de koopwoningen gelegen binnen de dijkring Bergen-Aijen en in Siebengewald. De gemeente Bergen wil hiermee haar inwoners ondersteunen bij het terugdringen van het energieverbruik in woningen. Zo wordt er samen met de inwoners een nieuwe stap gezet op weg naar een energieonafhankelijk gemeente Bergen in 2030. 

Wat is een warmtescan? 

In de tweede week van februari ontvingen 823 huishoudens in de gemeente Bergen een brief met het aanbod voor de uitvoering van een warmtescan op de voorgevel van hun woning. Het gespecialiseerde bedrijf Sobolt voert de warmtescans uit. Tijdens een aantal koude nachten in maart scant Sobolt de geselecteerde woningen vanaf de straat en maken ze een warmtefoto van de buitenkant van de voorgevel. Op basis van de warmtescan maakt Sobolt een rapport waarin staat waar de meeste energie weglekt en krijgt de bewoner inzicht in de mogelijkheid om isolatiemaatregelen te treffen. Het aanbod voor de warmtescan inclusief adviesrapport is vrijblijvend en gratis.

Wat heeft de woningeigenaar hier aan?

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Als woningeigenaar bespaar je geld en verhoog je jouw wooncomfort als je warmteverlies tegengaat door te isoleren. Met een warmtescan kan inzichtelijk worden gemaakt hoeveel warmte verloren gaat en welke isolatiemogelijkheden jouw gevel heeft. De warmtescan inclusief isolatie-advies ontvangt u als woningeigenaar per post. 

Krijgt iedereen dit aanbod?

Dit is het eerste jaar waarin de warmtescans op grote schaal worden uitgevoerd. De koopwoningen gelegen binnen de dijkring Bergen-Aijen en in Siebengewald zijn voor deze eerste ronde geselecteerd. 
Het plan is om in het najaar nog eens circa 1.000 woningeigenaren te benaderen voor een warmtescan. Om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren, clusteren we woningen per dorpskern. Als de eerste ervaringen goed bevallen dan is het de bedoeling dat we ook tijdens volgende winterperiodes gelijksoortige acties opzetten. Op deze manier kan uiteindelijk iedere woningeigenaar in onze gemeente (dus ook in het buitengebied) gebruikmaken van de warmtescan. 

Bijdrage Rijk

Gemeente Bergen heeft begin 2020 en in 2021 subsidies mogen ontvangen vanuit de stimuleringsregelingen die het rijk heeft opgezet om het energieverbruik bij woningen te verminderen. De regelingen zijn onder andere bedoeld om huiseigenaren advies te geven over energiebesparende maatregelen. Met de verkregen subsidies kan de gemeente Bergen de uitvoering van dit project opstarten. Het aanbieden van gratis warmtescans met adviesrapporten is onderdeel van het programma VerduurSAMEN2030.