Het afgelopen jaar is er weer bijzonder veel gebeurd en gedaan op het gebied van duurzaamheid in de gemeente Bergen. Niet alleen door ons, maar ook door de inwoners. Ook in het nieuwe jaar gaan we hier weer mee verder en staan er al een aantal mooie projecten en activiteiten op de planning. Hieronder lees je enkele hoogtepunten die wat ons betreft hebben gezorgd voor een succesvol 2022 en blikken we vooruit op 2023.

Het jaar 2022 van VerduurSAMEN2030:

  • - In 2022 hebben we in totaal 381 bezoekers mogen ontvangen in het energiehuis. Hier kunnen de inwoners terecht om een afspraak te maken, al hun vragen op het gebied van duurzaamheid te stellen of kunnen ze terecht voor meer informatie.
  • - In 2022 zijn er 64 woningscans uitgevoerd door onze energieadviseur. Hiermee krijgt de bewoner onder andere inzicht in mogelijkheden om isolatiemaatregelen te treffen. De inwoners van de gemeente zijn hier heel tevreden over. Zo ook het volgende bericht van een tevreden inwoner over de woningscan:

“we willen u graag laten weten dat we zeer blij zijn met haar adviezen en de wijze waarop ze deze heeft gecommuniceerd. We hebben echt veel geleerd op deze ochtend en vinden haar adviezen zeer bruikbaar en daarbij gaat het niet alleen om de verduurzamingsmogelijkheden die ze voor ons op een rijtje heeft gezet, maar ook om de gedragsveranderingsstappen die we zelf kunnen zetten om ons hoge energieverbruik naar beneden te krijgen. Ook waren we aangenaam verrast door de grote hoeveelheid tijd die zij heeft uitgetrokken voor de woningscan.”
 

  • - In februari is de Groene Bon Voucheractie voor huurders afgerond. Met deze voucher konden inwoners voor 90 euro aan energiebesparende producten aanschaffen. In totaal hebben 760 huurders deze voucher ontvangen. Vervolgens is in mei de voucheractie voor woningeigenaren afgerond. Hier zijn nog eens 709 vouchers aangevraagd. Een van de hardlopers van deze actie voor woningeigenaren was de radiator ventilator, hiervan zijn er 220 gekocht. Verder zijn er 69 CV-inregelen sets, 79 Energyflips, 100 waterbesparende douchekoppen, 45 thermostaatkranen, 8 thermostaten van Honeywell, veel isolatie (rollen voornamelijk), en vele honderden stuks aan tochtwerende artikelen gekocht.
  • - 30 juni is er een succesvolle witgoedactie van start gegaan. Inwoners van de gemeente Bergen die de stijgende energieprijzen als eerste voelen in de portemonnee konden hun oude wasmachine, koelkast of vriezer inruilen voor een energiezuiniger apparaat. 200 oude apparaten worden tijdens dit project ingeruild: 74 koelkasten, 54 vriezers, 17 koel-vriescombinaties en 55 wasmachines.
  • - In oktober is de VerduurSAMEN2030-krant bezorgd op alle adressen binnen de gemeente Bergen. Op deze krant hebben we enorm veel positieve reacties gehad!
  • - BeestenBende: 119 kinderen uit onze gemeente ruimen eens in de maand zwerfafval op en doen leuke activiteiten gericht op klimaat en duurzaamheid

Vooruitblik naar 2023

Ook komend jaar gaan we samen met alle dorpskernen en haar inwoners aan de slag met verschillende projecten om ons doel te behalen om in 2030 een energieonafhankelijke gemeente te zijn. Zo zijn we druk bezig met verschillende burgerinitiatieven in de gemeente, worden er energiecoaches opgeleid en komt er een vernieuwde website online. Houdt onze social media kanalen in de gaten om ook komend jaar op de hoogte te zijn van al het nieuws en activiteiten rondom VerduurSAMEN2030! 

Voor een goed begin van het nieuwe jaar is het goed om alvast na te denken over je eigen duurzame voornemens! VerduurSAMEN2030-medewerker Karin heeft haar voornemen en een tip al bedacht: "ik ga mijn oude tochtstrips in huis vervangen. Controleer dus ook of de oude tochtstrips in je woning nog goed hun werk doen en vervang deze wanneer nodig."

Namens VerduurSAMEN2030 willen we iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de successen die we afgelopen jaar hebben bereikt. Samen gaan we ervoor zorgen dat komend jaar weer net zo succesvol wordt. 

Gedurende de eerste week van januari (2 t/m 8 januari) zal het energiehuis nog gesloten zijn. Vanaf 9 januari verwelkomen we iedereen weer van harte op het energiehuis!