Op donderdag 9 juni brachten TenneT en Enexis naar buiten dat de maximale transportcapaciteit op het elektriciteitsnet in Noord-Limburg en Brabant is bereikt. Op deze pagina beantwoorden we vragen over dit onderwerp. 

We kunnen ons voorstellen dat u nog andere vragen heeft. Op dit moment zijn we nog zaken aan het uitzoeken en wachten we ook op aanvullende informatie vanuit TenneT en Enexis. We actualiseren deze pagina daarom regelmatig. Uiteraard mag u altijd contact met ons opnemen over uw specifieke situatie. Dat kan door een e-mail te sturen naar verduursamen2030@bergen.nl of door te bellen naar (0485) 34 83 83. 
 

Inwoners

Wat betekent dit voor mijn zonnepanelen?

De ontwikkelingen hebben geen invloed op kleinverbruikers. Dit betekent dat particuliere woningeigenaren nog steeds elektriciteit kunnen terug leveren en zij kunnen dus ook nog steeds nieuwe zonnepanelen leggen. 

De aankondiging van de transportschaarste is onder andere bedoeld om problemen en uitval van zonnepanelen te voorkomen. Zonnepanelen worden niet uitgeschakeld. Dit gebeurt enkel in bijzondere en zeer uitzonderlijke omstandigheden. 

Ik wil een nieuw huis gaan bouwen. Kan ik dan nog wel een elektriciteitsaansluiting krijgen?

De beperking geldt voor aansluiting van 3x80 Ampère. De meeste woningen worden met een aansluiting van 3x25 Ampère gemaakt. Bij bijvoorbeeld appartementencomplex met een lift kan er een probleem ontstaan.

Hoe kan ik de stroom van mijn zonnepanelen zo effectief mogelijk zelf gebruiken, zodat ik zoveel mogelijk rendement uit mijn zonnepanelen haal ook op het moment dat het net overbelast is?

Om de stroom van zonnepanelen zo effectief mogelijk zelf in te zetten is het slim om op de piekmomenten (als de zon schijnt) de stroom meteen te gebruiken. Bijvoorbeeld door op dat moment de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. 

Worden de zonnepanelen hierdoor vaker uitgeschakeld?

Zonnepanelen worden niet uitgeschakeld. Dit gebeurt enkel in bijzondere en zeer uitzonderlijke omstandigheden. De aankondiging van de transportschaarste is onder andere bedoeld om problemen en uitval van zonnepanelen te voorkomen. 

Heeft dit gevolgen voor de aanschaf van een warmtepomp?

De meeste woningen worden met een aansluiting van 3x25 Ampère gemaakt. Bij deze aansluiting is het mogelijk om een warmtepomp te instaleren. Dit betekent dat deze ontwikkelingen vooralsnog geen gevolgen hebben voor de aanschaf van een warmtepomp in een woning.

Ondernemers

Ik wil een aansluiting met transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. En nu?

Bedrijven kunnen alleen een nieuwe aansluiting krijgen die lager is dan 3x80 Ampère. Dit betekent dat nieuwe en bestaande grootverbruikers die willen uitbreiden, voorlopig géén nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen op het elektriciteitsnet. Dit geldt ook voor bedrijven die in de toekomst op grote schaal elektriciteit willen terugleveren. Ook worden verzoeken tot verhoging van de contractwaarde voorlopig niet gehonoreerd. 

Wat betekent dit voor mijn zonnepanelen?

Voor ondernemers die al zonnepanelen hebben veranderd er vooralsnog niks. Wel kan het zo zijn dat ondernemers benaderd worden door Enexis om afspraken te maken over het moment van afnamen om zo mee te werken aan de opheffing van congestie.

Algemeen

Wat betekent dit voor het Energielandgoed Wells Meer?

De gemeente Bergen heeft al sinds het begin van de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer een samenwerking met TenneT en Enexis die in 2019 is vastgelegd in een intentieovereenkomst. In 2020 heeft de gemeente Bergen ten behoeve van het Energielandgoed offertes aangevraagd voor de benodigde transportcapaciteit voor de duurzame energie projecten van het Energielandgoed. Daarmee heeft de gemeente een positie verworven m.b.t. transportcapaciteit die beschikbaar komt als de verbinding tussen Bergen en Venray, het onderstation in Bergen en verschillende andere netverzwaringen afgerond zijn. De aankondiging heeft daarom voor zover wij nu overzien geen invloed op het tempo van de ontwikkeling van het Energielandgoed. 

Hoe wordt de transportschaarste opgelost en hoelang zal dit duren?

Om de nu ontstane knelpunten in Noord-Brabant en Limburg aan te pakken, investeert TenneT de komende tien jaar circa twee miljard euro in Noord-Brabant en Limburg. Zo wordt de bestaande 380kV verbinding (elektriciteitssnelweg) tussen Geertruidenberg en Maasbracht versterkt om meer elektriciteit te transporteren en wordt gewerkt aan netversterkingen in de regio Born en Lutterade. In Brabant wordt er gewerkt aan nieuwe hoogspanningsstations in Halsteren, Boxmeer en Tilburg. Op 5 juli verschijnt het nieuwe investeringsplan van TenneT en daarin wordt meer duidelijkheid gegeven over wanneer de uitbreiding gerealiseerd is. Rekening moet worden gehouden met enkele jaren.


In de tussentijd kunnen we inzetten op het benutten van de capaciteit van de bestaande aansluitingen, bijvoorbeeld door opgewekte energie te delen in de omgeving. We gaan de verschillende opties onderzoeken zodat we zo min mogelijk last hebben van de transportschaarste.

Wat is de rol van de gemeente in deze situatie?

Met het programma VerduurSAMEN2030 heeft gemeente Bergen veel kennis en expertise in huis. We zitten er kort op en zullen belangrijke informatie die beschikbaar komt delen. Onze expertise zullen we ook  inzetten om op zoek te gaan naar slimme opties om de bestaande netcapaciteit zo goed mogelijk te benutten. We zullen daarvoor bijvoorbeeld kijken naar oplossingen die in Drenthe zijn gevonden, waar al langer sprake is van transportschaarste.

Wat betekent dit voor de ambitie van de gemeente Bergen om in 2030 energieonafhankelijk te zijn?

In de afgelopen jaren zijn er al flinke stappen gemaakt in de gemeente. Doordat we vooruit lopen hebben we veel kunnen realiseren vóórdat de transportschaarste dit belemmerde. We zullen en kunnen in de huidige omstandigheden voortvarend verder gaan, met een focus op energiebesparing en stimuleren van kleinschalige energie opwekking, zoals zonnepanelen bij particulieren. 

Wat betekent dit voor nieuwe woningbouw?

Aansluitingen van nieuwe woningen worden gewoon uitgegeven. Deze vallen onder de grens van 3x80 Ampère die gesteld is. Bij grote appartementencomplexen met een lift kan er wel een probleem ontstaan. Dit zal per geval moeten worden bekeken.