Misschien heb je er al iets over gelezen; spouwmuurisolatie mag niet aangebracht worden zonder rekening te houden met de eventueel aanwezige vleermuizen. De warmte in een spouw lokt, vooral in de winter, vleermuizen voor beschutting. Dat is niet erg. De beestjes richten geen schade aan, integendeel ze vangen wel 1000 muggen per nacht voor je! Deze beschermde diersoort mag je niet zo maar storen. Dat heeft gevolgen voor het isoleren van de spouwmuur. Om te kijken hoe isoleren en vleermuizen samengaan, starten wij een onderzoek. Daarvoor zoeken we 20 woningen. De extra kosten voor het onderzoek en het eventueel aanbrengen van maatregelen worden door VerduurSAMEN2030 betaald. Het isoleren zelf blijft voor jouw rekening. Natuurlijk is het doel ook om de spouwmuur van de woning goed te isoleren.

Wat houdt het onderzoek in?

We zijn op zoek naar 20 woningen, waarbij we gaan kijken naar de aanwezigheid van vleermuizen en de invloed van natuurvriendelijk isoleren daarop. Het onderzoek ziet er als volgt uit:

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Bij natuurvriendelijk isoleren wordt er rekening gehouden met de vleermuis. Denk aan het volgen van de natuurkalender. Kort gezegd: je gaat niet isoleren als de vleermuis in de kou komt te staan. Bij het isoleren worden er zogenaamde ‘exclusion flaps’ geplaatst. Die zorgen ervoor dat vleermuizen wel naar buiten kunnen vliegen, maar de spouwmuur niet meer in kunnen. Ook wordt er gezorgd voor andere plekken voor de vleermuizen. Het bedrijf dat deze maatregelen uitvoert is hiervoor speciaal opgeleid.

Aanmelden

Aanmelden is vrijblijvend. Na aanmelding nemen wij contact op om het onderzoek door te spreken. Neem je deel dan ontvang je een vergoeding voor het natuurvriendelijk isoleren van de spouwmuur. Natuurlijk is het doel ook om de spouwmuur van de woning goed te isoleren. Aanmelden kan tot 24 maart 2024 door een mailtje te sturen naar verduursamen2030@bergen.nl of via onderstaande aanmeldbutton. 

Meld je aan voor het onderzoek(externe link)

Wil je liever niet online aanmelden of heb je nog vragen over het onderzoek natuurvriendelijk isoleren? Loop dan even binnen bij het Energiehuis, Mosaïque 13 in Bergen.

Vraag naar de voorwaarden.