Wil jij jouw woning verduurzamen? Grote kans dat jij hier subsidie voor kan aanvragen. Het rijk heeft de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie vergoed een gedeelte van de kosten van verschillende energiebesparende en energiezuinige maatregelen. 

Waar vraag je subsidie voor aan? 

Je kunt gebruik maken van deze subsidieregeling als je eigenaar van een woning bent. En als je één van de volgende maatregelen hebt genomen:   

 • Warmtepomp; 
 • Zonneboiler; 
 • Aansluiting op een warmtenet; 
 • Verschillende isolatiemaatregelen: 
  - gevelisolatie 
  - spouwmuurisolatie 
  - dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie 
  - vloer- of bodemisolatie 
  - hoogrendementsglas. 

Uitbreiding

Wanneer een woningeigenaar eerder koos voor het nemen van een isolatiemaatregel, diende hij daarnaast nog één isolatiemaatregel óf een van de andere maatregelen uit bovenstaande lijst uit te voeren om aanspraak te maken op de subsidie. Vanaf 2023 is het voor woningeigenaren ook mogelijk om de ISDE-subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel die is gerealiseerd na 2 april 2022. Dit betekent dat je de isolatiemaatregel nu uitvoert en er in 2023 subsidie voor aanvraagt. Je krijgt de subsidie dus achteraf. 

Bij één isolatiemaatregel ontvangt men gemiddeld 15% van de kosten als subsidie. Als je een isolatiemaatregel combineert met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een van de andere maatregelen ontvang je gemiddeld 30% van de totale kosten als subsidie. Dit percentage is sinds begin dit jaar verhoogd van gemiddeld 20% naar gemiddeld 30%. Het hogere subsidiebedrag voor het nemen van minimaal twee isolatiemaatregelen geldt voor de maatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd.

Stappenplan 

Soms lijkt het aanvragen van subsidie complex. Het RVO heeft daarom een overzichtelijk stappenplan gemaakt. Daarmee vraag je in zes overzichtelijke stappen subsidie aan. Doe er je voordeel mee: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/stappenplan-woningeigenaren(externe link)

Meer informatie woningeigenaren 

Voor meer informatie over de ISDE-subsidie en de voorwaarden kijk op: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren(externe link)

Zakelijke gebruikers 

Ook zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van de ISDE-subsidie. Voor zakelijke gebruikers gelden andere voorwaarden. Kijk voor meer informatie op: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers(externe link)