Ben jij ondernemer of bestuurder van een vereniging en wil je investeren in CO2-reductie, energiezuinige technieken of duurzame energie? Hier zijn verschillende fiscale regelingen voor beschikbaar, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) en Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Wat al deze regelingen inhouden, lees je hieronder.

Geld besparen

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met EIA kun je 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop jouw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Overheidsorganisaties, stichtingen of verenigingen kunnen ook gebruik maken van de EIA, als zijn vennootschapsbelasting betalen. Meer informatie over de EIA vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)(externe link).

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Dankzij de MIA kun je profiteren van een extra investeringsaftrek van de fiscale winst bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot % van het investeringsbedrag.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van een milieu-investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hoe snel of langzaam je afschrijft, bepaal je dan zelf. Het is zelfs mogelijk om 75% van de investering al in het jaar van aanschaf af te schrijven. De overige 25% schrijf je wel regulier af. Door af te schrijven in het jaar waarin jou dat het beste uitkomt, verminder je de fiscale winst. 

Overheidsorganisaties, stichtingen of verenigingen kunnen ook gebruik maken van de MIA en de Vamil, als zijn vennootschapsbelasting betalen. Meer informatie over de MIA en Vamil vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)(externe link).

Subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Heb je een individuele onderneming in de industrie en wil je CO2-besparende maatregelen nemen, maar is de terugverdientijd meer dan 5 jaar? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van deze subsidieregeling. De werking van de maatregelen moeten wel bewezen zijn. De subsidie is aan te vragen vanaf woensdag 15 maart 2023 op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)(externe link).

Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)

Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. De BOSA geeft subsidie aan amateursportorganisaties voor de bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en voor de aanschaf van sportmaterialen. Activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit, klimaataanpassing en veiligheidsbeleving komen in aanmerking voor 10% aanvullende subsidie (30% totaal). Meer informatie over de BOSA vind je op Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA)(externe link).