Heb jij een oude koelkast of vriezer in huis staan? Doe mee aan de inruil-actie en ruil je koelkast of vriezer in tegen een vergoeding van 35 euro.  

Nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn vaak veel energiezuiniger dan oudere modellen. Bovendien kunnen oudere koel-vriesapparaten sterke vervuiling veroorzaken. Het is van groot belang om deze in te zamelen en op de juiste manier te recyclen. Daarom zijn de recycle- en koelkastbranche een gezamenlijke actie gestart. De inruilactie loopt tot en met 30 juni 2022.  

Hoe werkt de actie? 

Koop een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie met energielabel A, B, C of D in de actieperiode van 1 mei t/m 30 juni 2022. Bewaar je aankoopbon van je nieuwe apparaat en lever je oude apparaat in bij de milieustraat. Of geef je oude apparaat mee aan de verkoper van je nieuwe koelkast, vriezer of koelvries-combinatie. Zo kunnen zij deze op een juiste manier laten recyclen. Na het inleveren van het oude apparaat ontvang je van de fabrikant van je nieuwe apparaat een inleverpremie van 35 euro op je oude apparaat.  

Waarom deze actie? 

De eenmalige actie is bedoeld om mensen die een oude, onzuinige koelkast of vriezer hebben te belonen als zij deze vervangen voor een nieuwe energiezuinigere versie. De actie sluit aan bij maatregel 43 uit het pakket met 54 maatregelen dat Urgenda heeft opgesteld om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Het omwisselen van alle oude en onzuinige koel- en vriesapparatuur kan wel 400 kiloton CO2-uitstoot besparen. Daarom is deze actie in het klimaatplan gekomen.  

Meer informatie 

Wil jij ook jouw koelkast of vriezer inruilen? Kijk op www.koelkastinruilen.nl voor meer informatie, de deelnemende ondernemers en de actievoorwaarden