Industrieterrein de Flammert in Nieuw-Bergen heeft naast de grote jongens als Jan Linders en Meldon een divers palet aan ondernemers gevestigd. Sinds April van dit jaar is Ben van de Wijgert parkmanager van ‘De Flammert’. Aangezien bedrijventerreinen een groot deel van de energiebehoefte in Nederland opeisen, vroegen we hem naar de groene kansen van het industrieterrein.

Samen staan we sterker

Elke ondernemer krijgt al te maken met verduurzamen. Bedrijven zijn bijvoorbeeld verplicht om maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze wetgeving is goed en zorgt ervoor dat bedrijven actie gaan ondernemen. Dat is goed voor de individuele bedrijven, maar Ben ziet ook nog een uitdaging in de samenwerking tussen de bedrijven. “Op een gegeven moment ben je klaar met het terugdringen van je verbruik en kom je bij het vraagstuk van zelf energie opwekken. Dat kun je beter collectief aanvliegen.”

‘De Flammert verbruiksprofiel’

Maar hoe ziet Ben dit voor zich? “Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de verbruikscijfers. Wie verbruikt wat, wanneer etcetera. Hierdoor kunnen we kijken naar een zogenoemd ‘De Flammert verbruiksprofiel’. Als je dit goed in kaart kunt brengen, dan kun je bepalen wat je nodig hebt om zelf energie op De Flammert op te wekken. Als we dat de komende twee jaar voor elkaar krijgen, dan hebben we het samen goed geregeld.”

Vergroening, verkoeling en verfraaiing

Volgens Ben moet er ook goed naar de omgeving worden gekeken. “Als je kijkt naar hoe het terrein erbij ligt dan liggen de kansen voor vergroening, verkoeling en verfraaiing al in de achtertuin! Door omliggende natuur slim te koppelen maak je het terrein niet alleen duurzaam, maar ook aantrekkelijker en gezonder voor medewerkers. Met een voorbeeld als groene ommetjes kun je een brug slaan tussen werken, ontspannen en natuur.”

Communicatie

De ideeën kunnen zo mooi mogelijk worden gemaakt, maar uiteindelijk moet het voor zowel de gemeente als de ondernemers ook iets opleveren. Kennis en bewustwording is daarom ook heel belangrijk, volgens Ben. Als parkmanager wil hij zich daarom ook focussen op een stuk communicatie.