Het verhaal van Hans

Doe-het-zelf-subsidie in de praktijk

“Je bent gek als je deze kans niet pakt!”

Hans uit Bergen isoleerde zijn dak met de Doe-het-zelf-subsidie. “Je kunt het makkelijk zelf. Zo niet dan is er altijd wel iemand in de omgeving die wil helpen. Ik kreeg mijn complete dakisolatie vergoed.” Hans is enthousiast over de regeling die door VerduurSAMEN2030 in het leven is geroepen om doe-het-zelvers tegemoet te komen. Want mensen die zelf isolatiemaatregelen nemen komen niet in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie.

Het eerste wat eruit ging was de gasaansluiting!

Hans verruilde samen met zijn vrouw in juli 2022 Wijk-bij-Duurstede voor Bergen. De staat van het huis dat ze kochten: gebouwd in 1978 en nooit meer veranderd! Grijze muren van steen kwamen je overal tegemoet. Keek je naar het plafond dan zag je het drukke patroon van de vezelplaten. Waar de meeste klussers beginnen met het slopen van plafonds, vloeren of muren, ging bij Hans als eerste de gasaansluiting eruit. Eén ding was voor hem duidelijk: “Ik stop met fossiele brandstoffen.” 

Van label C naar A+++

Nu bijna twee jaar later is het huis voorzien van spouwmuur-, gevel- en dakisolatie en triple glas. Het huis ‘draait’ alleen op stroom, opgewekt door de 16 zonnepanelen. Omdat de vloer niet heel veel omhoog kon koos hij voor een infraroodvloerverwarming* en infraroodpanelen. Veel deed hij zelf. Hij was dan ook blij met de komst van de doe-het-zelf-impuls waardoor hij alle materialen voor de dakisolatie helemaal vergoed kreeg. “Ik hoorde van een oudere buurman dat het hem was afgeraden om nog te investeren in isolatie, omdat hij dat gezien zijn leeftijd niet zou terugverdienen. Maar wat mij betreft rendeert het altijd. Denk alleen al aan het comfort dat je wint! Met alle maatregelen brengen we het huis naar de 21ste eeuw en gaan we van label C naar A+++.”

Spouwmuurisolatie van minerale wol

Waar de meeste mensen kiezen voor het inspuiten van korrels bij spouwmuurisolatie, koos Hans voor minerale wol. In de andere isolatiesoorten zitten oplosmiddelen. Dat wilde hij niet vanwege gezondheidsissues van zijn vrouw. Om een optimale isolatiewaarde te krijgen plaatste Hans ook nog voorzetwanden met isolatie. Zo komt hij qua gevelisolatie uit op nieuwbouwwaarde.

Zonnepanelen met micro-omvormer

Hans koos bij de zonnepanelen voor panelen met een micro-omvormer. Normaal zit er 1 omvormer in de meterkast, bij Hans heeft ieder paneel zijn een eigen omvormer. Zo geeft ieder paneel een zo hoog mogelijke opbrengst. Als er op 1 paneel schaduw valt van een boom heeft dat geen invloed op de andere panelen. Een bijkomend voordeel is dat waar zonnepanelen uitgezet worden als het net het niet aankan, bij Hans slechts 1 of 2 panelen uit gaan. Een installatie met 1 omvormer daarentegen schakelt helemaal uit, totdat hij alles weer kwijt kan. “Het aanleggen is ietsjes duurder, maar dat streep je wel weer weg.”

De overheid betaalt je brandstof

“Het enige dat we nu nog moeten doen is het aanschaffen van een elektrische auto. Dan leggen we nog vier of zes extra panelen op de garage. Met 2950 euro subsidie op elektrische auto’s betaalt de overheid dan mooi mijn bandstof!”

* In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming niet aan te raden, omdat deze veel energie verbruikt.